spalen-komplekt

Цветове и принтове при спалното бельо – Сватбен облак за първата брачна нощ и след това

spalen-komplektСпалното бельо в повечето случаи не е за еднократна употреба. Защото когато избираме такова ние искаме то да бъде ползвано за дълго. Обаче днес ние ще разгледаме един по-специален случай  – е именно избора на спално бельо за първата ви брачна нощ. Традициите свързани с определянето на този вид интериор, се кореят в дълбокото минало, когато сватбата при повечето от хората се е случвала само веднъж в живота им, и следователно спалното бельо свързано с това велико събитие трябвало да е от категория максимален лукс. Всяка прилична булка сама приготвяла зестрата си, включително и комплекта от спално бельо, който трябвало да бъде наистина разкошен.

Обикновено тогава то е било снежнобяло, както е била разбира се и роклята на булката, но едновременно с това богато украсено с фина дантела, коприна и сребриста или златиста бродерия. В зависимост от консистенцията материала който булката използвала за сватбеното спално бельо бил памук, лен или коприна. Между другото тук е моментът да отбележа, че в много европейски страни все близките на младоженците подаряват за сватбата им спално бельо от луксозна коприна или батиста шито и украсено на ръка.

В същото време една от тенденциите през последните години е използването в украсата на различни кристали. И именно за тази цел компанията “Сваровски” започва производството на специални блестящи кристали третирани така, че да не одраскат кожата. Друга украса характерна за сватбеното бельо освен бижутата са копчетата и бутоните. Върху бялото спално бельо изглеждат особено слади перлени и сребърни копчета и други подобни декорации. Романтичните гарнитури често са оборудвани и с шнурове, лентички и кокетливо надничащи изпод много стегнат цялостен изглед гирлянди. На по-лаконичните и съвременни модели сватбено спално бельо няма голямо количество финтифлюшки, те се отличават единствено с качеството на материалите а също така спазват и идеята за повече романтика и страст.