harkane

Хъркането – сериозен проблем ли е?

Отговорът е категорично ДА. Някой хора хъркат през цялата нощ, други само когато заспиват или спят по гръб, трети когато вземат медикаменти или когато са настинали. Ако не се лекувате, продължителното хъркане може да ви докара сърдечни проблеми, диабет, високо кръвно налягане, сърдечна атака, склонност към депресии, намалено либидо, потентност или дори удар.

Хъркането е сериозен проблем  засягащ всеки втори мъж и всяка четвърта жена, особено онези над 40 годишна възраст. При изследване на  деца на възраст от 2 до 5 години били установени фрапиращите данни, че 11% от тях хъркат, тези от тях, които го правят повече от 4 пъти седмично са застрашени да развият различни видове кашлица. Близо 30% от изследваните деца кашляли през нощта, а 62% от хъркащите вече имали нощна кашлица. Повече от 40% от децата, които хъркат страдат от астма.

Коя е причината да хъркате?

Когато преминавате от дрямка в дълбок сън, мускулите на небцето, езика и гърлото се отпускат. Ако някой от мускулите по протежение на дихателния път се отпуснат прекалено много, преминавайки въздухът кара този мускул да вибрира, което предизвиква силните дразнещи звуци. Най-честата причина за появяване на хъркането е затлъстяването. Затова спорта, който би затруднил този процес и би стегнал мускулите по цялото ви тяло е за препоръчване. Успокоителните, хапчетата за сън и алкохолът влияят на централната нервна система, причинявайки свръх релаксация и отпускане на мускулите – включително и на тези в гърлото. В допълнение те увеличават задръстването и спират още повече дишането, като затъпяват способността на мозъка да се събужда и да рестартира дишането.

Важно е да знаем, че лежането по гръб позволява на езика да падне в гърлото ни под действие на гравитацията, като по този начин стеснява пътя на въздуха и в много от случаите причинява хъркане. При възпаление на дихателните пътища и синусите също може да получим хъркане, затова лекуването на болести като настинката са задължителни. При запушване на преграда в дихателния път може да се достигне дори до оперативна намеса. Ако детето ви хърка е добре преди консултация при лекар да го наблюдавате няколко вечери, за да установите дали има затруднено дишане. При всички случаи на хъркането консултация при лекар е поне препоръчителна.