tyrsene-na-rabota1

Търсене на работа

На какви въпроси трябва да се отговори като част от изграждането на вашата стратегия за търсене на работа

Как и къде да търсите.

Ние решаваме дали ще търсим пасивно или активно, с позиция или фирмена ориентация, дали искаме да отидем за повишение / понижение. В зависимост от това и от нашата специалност ние определяме източниците на свободни работни места. Това се прави, за да не губите време и енергия, като публикувате автобиографията си безразборно. Например търсенето на свободни работни места в Telegram ще бъде ефективно за представители на творчески професии или IT сферата, но не и за търговски консултанти или шофьори.

В каква времева рамка да погледнете.

Поне приблизително си струва да определите периода, който планирате да отделите за търсене на работа. Ако не го направите, ще бъде трудно да проследите напредъка си и по този начин да идентифицирате проблеми на всеки етап от процеса.

Защо да търсите.

Отговорът на този въпрос ще ви позволи да разберете как да общувате с потенциални работодатели в бъдеще и как да вземете решение в отговор на предложение за работа.

Създайте автобиография

Компетентната автобиография е първото ви запознанство с работодател. И от него зависи дали ще бъдете поканени на интервю. Основното правило е да се покажете като най -подходящия кандидат – информативен, но сбит. Можете сами да изготвите документа или да се свържете с кариерни консултанти за изготвяне. Има и опция за създаване на автобиография чрез сайтове за търсене на работа, тоест според техните стандартни шаблони.

Ако решите сами да съставите автобиография, трябва да се придържате към строги правила, да се придържате към структурата и да се придържате към препоръките на HR специалистите. Добър вариант е да използвате професионален шаблон за автобиография, за да улесните процеса за себе си.

Също така автобиографията трябва да бъде правилно структурирана и форматирана (с помощта на подзаглавия, списъци, подчертаващи важна информация), така че да бъде лесна за четене.