1211а

Трябва ли да перем новото спално бельо?

1211а  Да го перем или не? Този въпрос вълнува, навярно всяка една домакиня след като вече се е сдобила с чисто новият си комплект спално бельо. Чаршафи и калъфки за въглавници акуратно сгънати от производителя така подканващо примамват ръцете ни да ги пипнем и изглеждат така привлекателно, гладко, че си мислиш: „Защо ми е да ги пускам в пералнята? Първо ще ги чакам а после ще ги гладя цял час …“ А ако бельото е от естествени материали нужна ли е да го пера?

Изхвърлете такива мисли от главата си и ги дръжте далече. Според правилата на експлоатация производителят сам е написал – „Преди ползване изперете“. Няма никакво значение дали вашето спално бельо е произведено от памук, коприна, лен, сатен, египетски памук и т.н. Също така не е важно изобщо къде сте го купили – на пазара, на битака, в Интернет – магазин, в някоя голяма верига магазини, специализирани в това и т.н. И така, нещо което още не сте използвали го сложете в пералнята машина. След това не бъдете мързеливи – изгладете го преди да го сложите на леглото, независимо от какъв материал е и дали се нуждае от гладене. Особено ако в него ще спят децата. За да се омекоти тъканта още повече.

 Ако не го изперете това може да предизвика у вас алергичен обрив. Защото готвейки спалното бельо за продажба производителя третира тъканта със особени препарати, който подобрява външният и вид за по – лесна продажба. Прави я по – блестяща, здрава и издръжлива. Този процес производителя нарича аппретиране. Този процес е полезен за продавача, защото позволява, защото им позволява след демонстрация лесно да прибере спалното бельо в пакета а тъканта помни формата, която е придобила още от фабриката.

След първото пране тъканта губи част от блясъка, но става по – мека, по – гладка и гладенето и вече е много по – лесно отколкото на неизпраното спално бельо.
Новото бельо не мирише на нищо. След като го изперете, то вече ще мирише на нещо познато за вас, с една дума ще го чувствате като част от вашият дом, което и ще ви помогне да заспите лесно. И не забравяйте винаги да перете бельото според препоръките на производителя.

В заключение трябва да изперете вашето спално бельо за да се предпазите от алергии и да го направите меко, гладко и ароматно.