Тайните на здравето и укрепването на ставите

Тайните на здравето и укрепването на ставите

В днешно време доста хора страдат от заболявания на ставите – артрит и артроза. За съжаление този проблем стана често срещан дори сред по-младото поколение. Усещанията не са много приятни, понякога болезнени. Ограничаването на подвижността на ставите и намалената производителност пречат на нормалния живот. Има доста причини за това.

Минерали и витамини, които укрепват ставите

Какви са тайните на здравето и укрепването на ставите? Първото незаменимо средство, което значително влияе върху укрепването на ставите и връзките, помага за възстановяване на хрущяла – след диета, богата на протеини. Включете в менюто си храни, богати на желатин. Може да бъде желе или мармалад.

Диетата трябва да включва риба – тя съдържа фосфор, полезен за костите. Не забравяйте да използвате витамини – бульон от шипка, целина, ядки и мед са много полезни. В една чаена лъжичка мед, се съдържа дневната норма на всички елементи, необходими за човешкото тяло. Употребата на алкохолни напитки, силно кафе и консервирането са строго противопоказани – тези продукти премахват колагена от хрущялната тъкан. Друг вреден продукт, който трябва да бъде ограничен е солта. Именно използването на сол в големи количества води до нейните отлагания в ставите и ограничаване на подвижността им поради болка.

Хранене за ставите

Препаратите, които ще помогнат за укрепване на ставите и хрущялите, трябва да съдържат глюкозамин и колаген. Тези вещества допринасят за възстановяването на еластичността на повърхността на ставите, тъй като те са основните компоненти на съединителната тъкан между тях. Добро средство е хранителна добавка с колаген. Съставът на това лекарство включва билкови екстракти, които облекчават възпалителния процес и витаминно-минерален комплекс, който има благоприятен ефект върху хрущялната тъкан. Витамините C, D и E са незаменими за укрепване на ставите.

За да поддържате костите здрави, „хранете“ ги с млечни продукти – те съдържат калций. Ако по някаква причина в организма няма достатъчно калций, се препоръчва допълнително да се приемат калций под формата на добавки. Ако все пак се появят проблеми със ставите, е необходим преглед, според резултатите от който лекарят ще предпише правилното лечение.