detski-igrachki

Съвети за закупуване на играчки за бебета и малки деца

detski-igrachkiНепрекъснато сме бомбардирани от безкрайни възможности за играчки със звуци или светлини, които стимулират сетивата, и цифрови медийни продукти със софтуер и приложения, предназначени за деца.  Най-добрите играчки са тези, които отговарят на развитието и способностите на детето ,и които насърчават развитието на нови умения.

Въображението е ключът! Играта на преструване е важна част от емоционалното и социалното развитие на детето. Използвайки определени играчки с фигури (като  кукли, животни и екшън фигурки ) и предметни играчки (като храна, коли, самолети и сгради ) може да помогне на децата да използват думи и истории, за да имитират, описват и се справят с емоциите и събития от ежедневието.

Децата могат да се научат да решават проблеми с някои традиционни играчки (като блокчета, форми, пъзели и влакчета). Тези видове играчки насърчават фините двигателни умения и могат да подобрят езика и развитието на мозъка. Някои от тези играчки могат да развият и ранни математически умения.

Традиционните игри с карти и настолни игри ,а не версиите на видеоиграта или приложението, и дори писма и книги с играчки  могат да създадат възможности за вас и вашето дете да се свържете и да се забавлявате заедно.

Играчките, които включват физическа активност, като игри с топка, играчки за бутане, дърпане, играчки за езда и триколки, могат да помогнат за физическото развитие и да подобрят саморегулацията и взаимодействието с връстници.

Ограничете времето, което децата прекарват с видео и компютърни игри.  Общото време на екрана, включително времето за телевизия и компютър, трябва да бъде по-малко от 1 час на ден за деца над 2 години и трябва да се избягва за деца под 2 години. На деца под 5-годишна възраст трябва да се разрешава само да играят подходящи за развитието видео и компютърни игри и много по-добре, ако го правят заедно с родител или полагащ грижи.

Източник: Jambo-bg