Струнни музикални инструменти – история на цигулката

Струнни музикални инструменти – история на цигулката

Цигулките са струнни музикални инструменти с овална форма с равни вдлъбнатини по страните на тялото. Излъченият звук (сила и тембър ) при свирене на инструмента се влияе от: формата на тялото на цигулката, материала, от който е направен инструментът, и качеството и състава на лака, с който е покрит музикалният инструмент.

Цигулковите форми са създадени през 16 век; Известни производители на цигулки – семейство Амати – датират от този век и началото на 17 век. Италия беше известна с производството на цигулки. Цигулката е солов инструмент от XVII.

Конструкция на музикални инструменти – цигулка

Къдрицата винаги е служила като нещо като запазена марка – свидетелство за вкуса и уменията на създателя. Първоначално къдрицата приличаше повече на женски крак в обувка, с течение на времето приликата ставаше все по -малка.

Някои майстори замениха къдрицата със скулптури, като тези на виолите, например с глава на лъв, както направи Джовани Паоло Магини (1580-1632).

Разделяне или колчета кожен ник – детайли аксесоари за цигулка, комплект за опъване на струната и настройка на цигулка.

Грифът е удължено парче дърво, към което струните се притискат при свирене, за да се промени нотата.

Хватката е част от струнни инструменти, която ограничава звучащата част на струната и повдига струната над шията до необходимата височина. За да се предотврати изместването на струните, в гайката има жлебове, които съответстват на дебелината на струните.

Черупка – странична част на тялото (огъната или композитна).

Резонатор F – дупки под формата на латинската буква “f”, които служат за усилване на звука.

По -добре е да направите покупка в тясно фокусирани, специализирани магазини, където няма да сбъркате с качеството на стоките и ще получите гаранция.

Трябва да отделите повече време на свирене на цигулка, който ще може да оцени качеството, звука и използваемостта на инструментите.

Не трябва да купувате електрическа цигулка – няма да се научите как да произвеждате правилен, красив, естествен звук върху нея.

Източник: Озвучителна техника Prosound.bg