Стресът влияе върху кожата

Стресът може да причини щети върху кожата ви. Причината е породена от хормона кортизол, наричан още хормона на стреса. Дори леко увеличен хормонът в тялото може да действа благоприятно, като даде прилив на енергия, но в по-големи количества той може да доведе до сериозни проблеми. Нормално нивото на кортизола е най-високо рано сутрин, като през деня постепенно намалява. Когато сме под напрежение нивото на хормона се увеличава и има тенденция да запази високо ниво за по-дълъг период от време. И това високо ниво причинява възпаление на кожата – суха кожа, чувствителна и раздразнителна, дори и поява на бръчки.

Някои съвети за намаляване на признаците на стрес върху кожата:

Грижете се за кожата си. Направете си програма за грижа на кожата си и се придържайте към нея. Използвайте правилните продукти за вашия тип кожа. Без значение колко сте уморени или до колко късно сте стояли в офиса не пропускайте преди лягане да измиете добре лицето си и да нанесете овлажняващ крем.

Носете слънце защитни кремове. Слънцето причинява оксидативен стрес на повърхността на кожата. Това възпалява кожата ви, тя става по-суха и с повече бръчки. Потърсете слънце защитни кремове, които имат широк спектър на защита, съдържат най-малко девет процента цинков оксид или титанов диоксид и има SPF 30 или по-висока.

Ограничете въглехидратите и захарта. Въпреки, че когато сте под стрес хапването на нещо сладко например може да ви успокои, старайте се да го избегнете. Изследванията показват, че колкото повече захар и въглехидрати поемате, толкова по-високо става нивото ви на кортизол. Балансирана диета от протеини, плодове и зеленчуци може да помогне на вашето тяло да набави необходимите хранителни вещества за овладяване на възпаленията.

Пригодете се към добри навици за сън. Когато сънят е малко, нивото на кортизол не може да спадне, толкова, колкото е необходимо. Стресът и липсата на сън вървят ръка за ръка. Трябва да пригодите мозъка си към добри навици за сън. Избягвайте да поемате кофеин след 17 часа, не яжте преди лягане (хубаво е да има поне два три часа от вечерята до лягането). Опитайте се да постигнете добър сън между шест и осем часа на денонощия.

Обърнете внимание първо на себе си – след това на приятелите ви, работата и останалите задължения. Отделете време за себе си. Отидете на маникюр, масаж или спа процедури.