spirane-na-vnoski

Спиране на вноските по кредита

spirane-na-vnoski   Дори ако сте взели най-евтиния паричен заем и смятате, че навременното му изплащане не би трябвало да представлява проблем за вас, ситуацията може да се промени. В този случай не трябва да чакате проблемът да се отстрани сам. Можете да спрете изплащането на вноската по кредита. Разберете кога можете да използвате това съоръжение и при какви условия.

Взимате паричен заем. Убедени сте, че няма да имате проблеми с връщането му. Животът обаче обича да праща изненади и изведнъж се оказва, че десетина годишна пералня, която доскоро работеше доста добре, определено отказваше да сътрудничи. Няма изход – трябва да си купите нов.

Първото решение, което ви хрумне, е или може би – просто – няма ли да платя тази вноска? В крайна сметка нищо няма да се случи. За съжаление, това ще се случи. Информацията, че имате просрочени задължения, ще отиде в Бюрото за кредитна информация и ще се отрази отрицателно на резултата ви (BIK оценка).

Бюрото за кредитна информация анализира как хората, които вече са ги получили, са изплащали заеми. Колкото по-близо сте до надеждния си потребителски профил, толкова повече точки получавате. Следователно на практика всяка погасена навреме вноска ще има положително въздействие върху резултата ви, а всяка вноска, с която закъснявате, ще намали тези точки.

Така че, наистина е по-добре да не използвате това решение. Може да се окаже, че ако искате да вземете заем в бъдеще, ще се окаже, че банката – след проверка на кредитната ви история – или няма да ви го предостави или ще го предостави при по-малко атрактивни условия. Помислете добре преди да предприемете тази важна крачка!

   Спирането на погасяването на вноски не е нищо повече от временно отлагане на вашата отговорност. Спирането на заема обикновено (но не винаги) се отнася както за главницата, така и за лихвените вноски. Спирането на изплащането на вноската по заема ще ви позволи да организирате финансите си, така че да можете да изплатите задължението навреме в бъдеще.

Източник: https://www.stateaid-bg.org/