silata-na-muzikata

Силата на музиката за човешкото здраве

В тези трудни времена можем да се опрем на музиката като един от начините за справяне със стреса. Не малко проучвания показват как музиката може да допринася за подобрение в общия здравен статус на човека. Нека обаче ограничим спекулациите още в началото. Лекуват лекарите, музиката може да бъде част от подкрепяща терапия свързана с възстановяване от болест, с лечение на емоционални травми, за общо благоразположение и т.н.

 Защо експертите настояват за вкарване на музиката като част от подкрепяща терапия в лечебните заведения? Първата причина е, че ние като хора имаме много дълбока връзка с музиката. Нейните елементи  като ритъм, мелодия, хармония, дълбоко навлизат в нашата физиология, в цялото ни същество.

Тази дълбока връзка между музиката и човека се изследва от специалисти занимаващи се с менталното здраве на човека. Техните проучвания показват, че слушането на красива музиката, кореспондираща с характера на човека, повишава количеството на допамин в мозъка – тоест на веществото отговорно за по-доброто ни настроение. В този аспект, музиката се предписва като лечение на депресивни състояния и на проблеми засягащи емоционалното здраве на човек.

Българската здравна система не може да си позволи да прави проучвания, но такива системи в Западна Европа и в Щатите си позволяват да правят актуални проучвания за действието на музиката. Едно такова във Великобритания изследва над 70 човека, които са преминали оперативно лечение и след като те са били подложени на терапия с музика, са показали по-малко тревожност и болките им са били по-леки в сравнение с възстановяващи се без музика.

Едно проучване в Дания показва как слушането на релаксираща музика като част от терапия за лечение на фибромиалгия успокоява болките на пациентите и подобрява тяхната функционална мобилност.  А това е състояние с много неприятни болки и ограничение в движенията на ставите в човешкото тяло.

Можем да продължим да изброяваме още много такива проучвания и ще намираме страхотния начин за приложения на музиката, за да бъдем физически и психически благоразположение. В този случай можем да се позовем на клишето. Ако музиката, която обичате ви кара да се чувствате добре, слушайте я и ограничете количеството стрес, което нахлува заради тревожните пандемични новини отвън. Това ще подобри работата на имунната ви система.

Източник: https://musicshopbg.com/