1667

Саксофон или тромпет

1667Както саксофонът, така и тромпетът придобиха изключителна популярност през 20 век, като музикални инструменти с ярка индивидуалност и разнообразие на музикалните стилове, които могат да обхванат. Тяхната популярност се дължи и на солисти, чиито творчески възможности изведоха инструментите на показ, така че хората да ги разпознават. Тази популярност може да предизвика объркване у хората, които биха искали да се насочат към свирене на някои от тези духови музикални инструменти.

При избора, саксофон или тромпет, не става въпрос за сравнение кой е по-добър или подходящ (защото и двата инструмента са еднакво трудоемки за усвояване), а става въпрос за начина на изразяване. За това какво бихте искали да кажете с инструмента, който желаете да овладеете. Както тромпетът, така и саксофонът имат своите сложни индивидуални характеристики, чието изучаване, развива изучаването на техния език. Овладяването му, дава отговор на въпроса: какво мога да направя оттук насетне в музикалното изразяване.

Затова, мотивацията трябва да бъде предшествана от желанието за саксофон или за тромпет. Вътрешното усещане трябва да надделее, когато правите първите проби на тези два прекрасни духови музикални инструмента.  Опитайте се да хванете тоновото разнообразие или ограничение, което инструментите предполагат. Попитайте стари музиканти за тях ( те винаги знаят повече), вижте, кое ви пасва повече и как това се отнася към музиката, която искате да свирите.

Преодоляването на трудностите в изучаването на какъвто й да било музикален инструмент е свързано с превръщането в добър музикант. Така че, това не би трябвало да плаши никого, дръзнал да поеме по този път. Запасете се с търпение и упоритост, и не спирайте да слушате любимите изпълнения, в които участват саксофонът и тромпетът. Така ще придобивате все по-голям усет и ще можете да изберете. В един момент, удоволствието и красотата от музиката, която правите, ще ви накрат да си кажете: „Струваше си!”.

 http://ddrom.net/