Внимание при употреба на пробиотик за деца

При приемане на пробиотик за деца с лечебна цел е задължителна консултацията с лекар. Приема на биологични препарати от здрави хора е възможно без лекарска консултация. Използването на пробиотици не може да замени традиционното лечение, но може да бъде ефективно и ценно допълнение при някои заболявания и състояния на човека.

Върху етикета на пробиотиците трябва да е изписано пълното съдържание на био културата или пълното име на всеки щам, влизащи в състава на комбинацията. Да са отразени и количеството жизнеспособни бактерии и края на срока за съхраняване. Препоръчват се и условията за съхраняване и безопасността на препарата. Има отразена и препоръчителната доза за прием, която трябва да се базира на резултатите от направените изследвания, доказващи ползата от дадения щам при определено състояние на организма. На етикета трябва да е показан точно и коректно производителя, както и вносителя на препарата.

Пробиотиците влияят на различните хора различно. Влиянието на един и същи човек също може да бъде различно в зависимост от режима на сън, нивото на стрес, използването на лекарства и безброй още други фактори. Трябва да се знае, че чревният микробиом на всеки човек е уникална, сложна и динамична система.

Пробиотик за деца спомага за възстановяване на нарушената чревна микрофлора и нормализиране на изпражненията. Приема се не само при диария, но и при различните видове запек. Преди всичко това се отнася за деца до една година. В този период техните черва са много чувствителни към храната и приема на лекарствени препарати. Диария и дисбактериоза възникват първата седмица след раждането на бебето, когато червата му свикват с живота извън утробата на майката. Друга ситуация, при която може да се появи диария е когато растат зъбите. Освен това постоянна промяна в работата на детските черва се наблюдава при смяна режима на хранене, при спиране на кърменето.

В тези случаи за първа помощ се приема пробиотик за деца. Той заздравява микрофлората и нормализира изпражненията. Пробиотик за деца се назначава не само в тези случаи. Често се предписва и като профилактика при прием на голямо количество лекарства,след прекарано възпалително или инфекциозно заболяване.