krediti

По какво се различава ипотеката от заема?

krediti  Каква е разликата между ипотечен и жилищен заем? Какво е по -изгодно да вземете заем или ипотека от банка, за да купите недвижим имот? В тази статия ще ви отговорим.

  Основната разлика между тези видове заеми е регистрирането на обезпечение на имуществени права върху недвижими имоти. Апартамент или къща, закупени с ипотека, остават в залог пред банката. С жилищен заем е възможно да се ипотекират и други недвижими имоти. Това ви позволява да получите по-благоприятни условия – намалена лихва или по-ниски месечни плащания.

Терминът “ипотека”, като правило, означава банков заем, издаден за закупуване на жилища. Всъщност ипотеката е вид обезпечение, в ролята на което действа недвижим имот, а самият заем се нарича ипотечен кредит. Кредитополучателят може да използва апартамента или къщата, закупени с парите на заемодателя, но ако дългът не бъде върнат, банката има право да продаде обезпечението и по този начин да върне средствата си.  Потребителският заем е цяла група банкови продукти, които се различават по отношение на размера на заема и наличието на обезпечение.

Ипотеката е различна от заема

Разликата между ипотечен и жилищен заем е, че последният може да бъде напълно без обезпечение. Но в този случай банките определят по -високи лихви и намаляват максимално възможния размер на заема. Ипотеките често имат дълги срокове за погасяване. Те могат да бъдат до 30 години. В резултат на това месечните плащания се намаляват. Много хора избират този вид кредит, за да намалят тежестта върху семейния бюджет. Ипотеката се различава от заема по размера на месечните плащания.

  Разликата между заем и жилищна ипотека не свършва дотук. Ако теглите жилищен заем, тогава ще трябва да направите голяма първоначална вноска. Жилищен заем се различава от ипотечния с голяма първоначална вноска.

Този формат на кредитиране е подходящ за клиенти, които могат незабавно да платят до 70% от стойността на имота. Това ви позволява да заобиколите ограниченията за малки суми на заем и без излишна тежест върху семейния бюджет да погасите дълга своевременно.

 

Когато потребителският заем е по-изгоден от ипотечния

По правило потребителските заеми са по -изгодни, ако човек може да плати най -много – до 80-85% – от цената на апартамент. Факт е, че допълнителните разходи, свързани с получаването на ипотека, ще отменят ползите, свързани с по -ниска лихва.

Освен това потребителският заем ще бъде най -добрият избор, ако:

  • парите са необходими за кратко време – може би очаквате да получите наследство или такса в близко бъдеще;
  • банката отказва да приеме избраното жилище като обезпечение;
  • планирате да препродадете къща или апартамент по време на срока на договора за заем.