obicha me, ne me obicha

Обича ме… не ме обича….

Колко пъти сте си задавали въпроса дали вашата половинка ви обича истински или всичко е само моментна тръпка с изтичащ срок на годност?! Колко пъти сте си позволявали такива мисли да нарушат съзнанието ви и да предизвикат появата на съмнения, терзания, дори ревност…

За необвързаните бих задала въпроса по следния начин : колко пъти сте си казвали, че бившият / бившата не са ви обичали и наполовина на това, което вие сте им дали като чувства?! Колко пъти след подобен въпрос сте изпадали в състояние на самосъжаление и на депресия, че отново сте излъганата страна, отритната и страдаща?

А някой от вас, някога изобщо задавал ли си е въпроса как се чувства ответната страна, какво мисли тя, как приема всичко, какво изпитва, какво ви е дала? Изобщо някой някога поставял ли се е на чуждото място, абстрахирайки се от личното си его и състояние?

Още хиляди такива коментари и въпроси могат да бъдат формулирани относно темата с любовта и нейното споделяне, но всичко опира да едно „обича ли ме?”.

В интерес на истината въпросът „обича ли ме?” няма своя отговор. За хората, които се терзаят и съмняват по-скоро бих поставила нещата така: обичате ли половинката си? Дали някой ви обича може да разберете от поведението му, от това как се чувствате в негово присъствие, какво е отношението му към вас. Друг е въпросът, че много често опираме до параноичното „аз го / я обичам повече” и то само защото сме направили нещо, което досега не ни се е случвало, защото сме пренебрегнали някакъв свой принцип или ценност.

Както често се споменава – няма еднакви хора. Следвайки тази логика много лесно може да стигнем до извода, че няма и еднакъв начин на обичане и изразяване на обичта. Ако за отделния човек да изрази обичта си е да подари скъп подарък на любимия, да го заведе на романтична вечеря за друг израз на обич е нежното милване по лицето, пламъка в очите, с които ви гледа или дори най-малкото един мил sms. Някои чувстват, че са обичани, когато се задоволяват капризите им, други, когато ги карат да се чувстват спокойни и на сигурно място в обятията на любимия. Но и при двата случая не може да се поставя сравнение между силата на обичане.

Друга основна грешка, която ни е заложено да правим несъзнателно е да обвиняваме човека до нас, че обичта му е по-слаба от нашата. Отново повод, който може да ни накара да изпаднем в състояние на паника и страх, вместо да се наслаждаваме на връзката си. Така че, вместо да стоим присвити на някой ъгъл с маргаритка в ръка и да късаме листенца до припадък в стремежа си да разберем обича ли ме или не ме обича, по-добре да освободим мислите, да прекратим това съпоставяне и просто да се насладим на отношенията си с любимия човек. Защото когато ние правим нещо от любов, го правим защото така го чувстваме и това ни прави щастливи, а не за да го натякваме и да нарушаваме хармонията във връзката си!