896-504-chaj

Норми и правила за консумация на чай

Много хора знаят за ползите от чая, но малко се говори за неговите опасности. Почти никой не знае, че чаят може да причини състояние, подобно на алкохолна интоксикация. Това може да се случи, ако пиете твърде много варен чай. Признаците, че е настъпила интоксикация с чай, се проявяват в световъртеж и шум в ушите. Ако често пиете силен чай и особено на гладно, може да започнете да нарушавате стомаха.

Страничен ефект

Хората, които пият чай рядко, са най-податливи на неговото влияние. А на тези, които имат някакви стомашно-чревни заболявания, не се препоръчва да пият силни чаени листа, тъй като това ще раздразни стомашните стени.

Тези, които най-често консумират чайове, поднесени със силна ферментация, преминавайки към по-малко ферментирали чайове, могат да получат състояние на интоксикация. Първите включват такива видове чай като червен, улун и пуер, а вторите – зелен и бял чай.

Всеки чай не трябва да се пие на гладно.

Пиянството може да настъпи след пиене на пресен чай, особено този, който е прибран в началото на пролетта. Този чай има високо съдържание на кофеин и други активни, ароматни вещества. Това допълнително стимулира централната нервна система, оттук и усещането за интоксикация.

 

Съвети за пиене на чай

• Как трябва да се консумира чай, за да се сведат до минимум негативните му ефекти? Ето основните правила:
• Пийте чай в точното време, а не на гладно. В противен случай може да се появят световъртеж и нервни тикове.
• Пийте чай бавно и спокойно.
• Не пийте чай в големи количества (нормата за чай е не повече от 10 грама на ден).
• Пийте топъл чай, не горещ.
• Разпределете равномерно количеството чай на ден, не пийте цялото количество наведнъж.
• Не пийте чай “похабен”, яжте го.
• Пийте само пресни чаени листа, преди да са изстинали. Трябва да мине не повече от час от момента на приготвяне.
• Не варете чаени листа твърде дълго. В противен случай там могат да се образуват нежелани съединения.
• Пийте чай с правилните храни. Идеална закуска за чай е ястието без желязо. Тъй като съдържащите желязо продукти реагират с полифенолни вещества в чая.
• Не пийте чай непосредствено преди хранене, тъй като проучванията показват, че само 40% от желязото се абсорбира в този случай.
• Пийте чай половин час след или половин час преди хранене.
• Не пийте чай с лекарства, тъй като чаят елиминира всичките им полезни ефекти върху тялото. Танинът в чая реагира на лекарството и те може да се абсорбират слабо или изобщо да не се абсорбират, утаявайки.

Не забравяйте, че вчерашните чаени листа са отрова. Ако чаят е престоял поне един ден, тогава витамините и хранителните вещества почти напълно изчезват в него. Но патогените активно се размножават там.

Ако забележите, че чаят, след като престои дълго време, въпреки това, не се е влошил, тогава той може да се използва като лекарство. Но не навътре, а навън.

Благодарение на флуорида и таниновите киселини в чая, той може да противодейства на капилярното кървене. Такъв проблем обикновено възниква при различни гнойни лезии на устната кухина, възпаление и екзема, както и при пародонтоза.

Вчерашната напитка може да помогне при зачервяване на бялото на очите. Можете да усетите свежест в устата си само като изплакнете устата си с чай.

Избирайки подходящото време за приемане и изчислявайки нормата за чай, можете да намерите здравословна напитка и да укрепите здравето си с нея.

 

Вижте повече на : https://www.youtube.com/channel/UCbt9mZLv70OXAfvPWrcYMWw