Видове-Малц-1024x530

Малц и бира

Представяме на вашето внимание рецепта за приготвяне на бира по класическия начин от малц и хмел. Това е чисто зърнен тип пивоварство.

Тази рецепта използва метода на инфузионно варене. Смята се за най-древния от всички известни. Ако използвате този метод, ензимите се запазват по-добре в кашата и в пивната мъст ще има повече аминокиселини и малтоза, отколкото при използването на метода на отварата.

Ако решите да правите бира у дома, ще ви трябва оборудване и суровини. Можете да си купите готово оборудване или да го направите сами. Що се отнася до суровините, някои компоненти могат да се отглеждат сами (например хмел), други ще бъде доста трудно да направите сами, по-добре е да ги закупите в пивоварни или от техните доставчици.

Бирата съдържа вода, малц и хмел. Това са основните компоненти. Те могат и трябва да се допълват с мая, мед, зърнени храни, плодове, зеленчуци, подправки, билки, дим, дърво или гъби.
Технология на готвене
1. Малцът е покълналите и изсушени ядки от ечемик или пшеница. По време на малцуването ензимите в зърното действат върху нишестето и ги превръщат в захар. След това зърното се изсушава и корените се отстраняват от него. Остава само нежизнеспособно зърно, меко и сладко. Бледият малц има излишък от ензими и може да захаризира суровини, които съдържат нишесте. Поради това е по-добре да се използват несъдържани суровини за варене: ечемик, царевица, ориз, пшеница, овес, ръж, елда, грах, просо и други култури. Най-често се използват под формата на брашно, зърнени храни или люспи. Необходимо е да се използват до 20% несмляно от общото количество зърно.
2. Хмелът се използва за придаване на горчивина, аромат и вкус. При пивоварството се използват няколко разновидности на хмел: горчив, ароматен и гъвкав. За да добавите горчивина, хмелът трябва да се добави в началото на кипене, вкус – 15 минути преди края, аромат – 5 минути.
3. Мая. В зависимост от приложението им се прави разлика между ниска ферментация, горна ферментация и ферментирала с дива мая, заедно с други микроорганизми. За приготвянето му се използват сухи и течни дрожди, но последните се считат за по-предпочитани.
Процес на готвене
1. Преди да започнете да варите бира, трябва да решите колко горчива и плътна ще бъде тя. Това може лесно да се направи, като се използват специални таблици за изчисления на варене.
2. Всички компоненти трябва да се претеглят с помощта на електронна везна или мерителна чашка.
3. Малцът трябва да е без прах и примеси.
4. Предварителното каширане не е задължително, но след използването му малцовите корпуси стават по-еластични и ензимите в малца оживяват.
5. Използвайте малцова мелница или мелница за зърно, за да смилате малца.
6. Сладкото трябва да се приготвя в резервоар от неръждаема стомана. Една част от малца отнема две или три части вода, в зависимост от това дали използвате протеиновата пауза или не. За да се предотврати окисляването и облачността, е полезно да се хвърли смлян кориандър в кашата. По време на готвене трябва да използвате разделител и постоянно да разбърквате кашата. Протеиновата пауза не е задължителна. Използва се, когато се използва несъсолен или леко модифициран малц. По време на процеса на пасиране температурата трябва постоянно да се повишава. Това е необходимо, за да работят всички ензими (това изисква различни температури).
7. Филтрацията отнема 1,5-2 часа. На първо място, оригиналният пивна мъст се филтрира. Тъй като в зърното има още много захар, то трябва да се измие и филтрира отново.
8. Варете пивната мъст поне 1 час. Когато заври, добавете първия хмел. Уверете се, че има активно кипене по време на готвене. В края на кипенето добавете хмел за вкус и аромат.
9. Охладете бирата до стайна температура. Това ще отнеме 30 минути, ако използвате потапящ или противоохладител.
10. Второ филтриране на пивната мъст през наситен или плътен плат.
11. Добавете мая.
12. Аерация. Може да се направи с помощта на специално оборудване или чрез изливане на пивната мъст от височина. След това трябва да вземете проба. Затворената вана се оставя да ферментира.

 

Полезни видео съвето може да видите тук: https://www.youtube.com/channel/UCbt9mZLv70OXAfvPWrcYMWw