Креатинът – “горивото” за експлозивна сила

muscles2.jpgКреатинът е аминокиселина, която се състои от три свързани аминокиселини – аргинин, глицин и метионин. Креатинът е един от главните суплементи в културизма. Основната му функция е увеличаването на енергийния резерв в мускулите, което води до повишаване на мускулната сила и издръжливост. Ето защо става това: “горивото” за мускулната работа е АТФ (аденозин-трифосфат). При съкращаване на мускулите АТФ се разпада до АДФ (аденозин-дифосфат). За да продължи работата на мускулите, този АДФ отново трябва да се превърне в АТФ чрез присъединяване на фосфатна група. Тя се взема от съединението креатин-фосфат (КФ).

Кои са препаратите, които са основен източник на креатин?

Креатинът се предлага в няколко разновидности:

  • креатин – монохидрат
  • креатин – фосфат (КФ)
  • креатин – пируват
  • кре-алкалин (специализирана формула)
  • 3-креатин малат (специализирана формула)

Най-добре е креатинът да се комбинира с прости въглехидрати (като плодов сок) и да се приема половин час преди тренировка. Важно е при приема на креатин да се придържате към предписаната на етикета доза.

Възможни странични въздействия от употребата на креатин:

Пийте обилно количество вода заедно с приемането на креатин – 6 до 8 чаши дневно. Макар че няма твърди доказателства, възможни странични ефекти от употребата на креатина са: обезводняване, диария, мускулни крампи, понижен обем на кръвта и нарушен баланс на електролитите в тялото ни. По-голямата част от креатин монохидрата, пирувата и дори част от фосфата се превръща в креатинин (токсичен продукт) в процеса на усвояване и транспорт до мускулните клетки. Голям  процент от този процес става в самите клетки, непосредствено преди навлизането на горивото в митохондриите. За да се справят с токсичния ефект, клетките увеличават обема си задържайки вода и активно синтезират “отпадни мехурчета”, в които да съхраняват “боклука”.  Спрете да приемате креатин и се консултирайте с лекар, ако забележите:

  • алергича реакция (трудно дишане, сухота в гърлото, сухота на езика и устните)
  • симптоми на бъбречни проблеми като намалено количество урина

Ползи от употребата на креатин:

Креатинът е един от най-популярните и ефективни суплементи, използвани от културистите. Използван като добавка към диетата на културиста, той спомага за бърз и сериозен напредък в мускулното развитие на трениращия. Приемате ли креатин (монохидрат или фосфат), Вие ще увеличите нивото на КФ, което ще доведе до увеличаването на енергийния резерв. Ако приемете креатин – монохидрат, той ще се трансформира в КФ, а ако приемете направо КФ, той се използва директно. Ето защо креатин-фосфатът е по-ефективен от креатин-монохидрата. Приемате ли креатин, твърде скоро ще увеличите работната си тежест и ще забележите, че не се нуждаете от големи почивки между тежките серии. Или казано по-просто – ако ползвате креатин, ще можете да провеждате по-интензивни тренировки с бързо възстановяване между тях, което пък неизбежно ще предизвика бърз мускулен растеж.

Креатинът също така ускорява възстановяването между тренировките, като предотвратява процесите на разпадане (катаболизъм) на мускулната тъкан. Препаратът увеличава енергията в мускулите и оттам – силата, издръжливостта и скоростта на възстановяването. Скоро беше открита и друга привилегия на креатина – той ускорява процеса на изгаряне на мазнините, като в същото време съдейства за изграждането на чиста мускулна маса.

Храни с най-богато съдържание на креатин:

За разлика от анаболните стероиди, креатинът е приет за натурален препарат и се съдържа в много храни. Затова не може да бъде намерен в допинглистите на различните спортове, независимо в коя една страна. Основните хранителни източници на креатин са месото (особено телешкото) и рибата (херинга, сьомга, риба тон и др). Един килограм месо съдържа около 4 грама креатин. Но поемането на необходимите дози с храната не винаги е удобно, тъй като не всеки може да изяде 1кг месо на едно хранене. За да си ги набавите по този начин ще Ви е доста трудно, тъй като ще трябва да поемате голямо количество храна, богата на белтъчини. Ето защо се стига до нуждата да поемате креатина във вид на препарат.