Кои са Монтесори играчките

Кои са Монтесори играчките?

Почти няма човек, който да не е чувал за Мария Монтесори. Той се обосновават на това детето да учи чрез всички сетива, а не само чрез наблюдение и слушане. В тази статия ще обясним по-подробно кои са тези играчки и с какво са толкова добри и препоръчвани.

Образователните играчки

Този вид играчки на Монтесори стимулират детето да използва всички свои качества, както и ранно да развие логическото мислене, сръчността и креативността.

 

Играчките, които са от естествени материали

Тези методи стимулират използването на играчките от естествени материали като дърво, вълна, памук, метал и керамика. Играчките са безопасни за децата, но и ги свързват с природата. Любовта към нея се учи от най-малка възраст и това е чудесен начин да я възпитате в детето си. Различните текстури позволяват на децата да ги усетят, както и да ги опознаят по-добре.

 

Без звуци

Играчките „Монтесори“ карат детето да изучава света самостоятелно – без звънци и свирки. Така че, вместо да вземете играчки, които да забавляват детето, но да е пасивно, купете му дървени такива.

 

Реалистични играчки

С тях детето опознава формите, цветовете, животните и другите неща, които ни заобикалят. А на всичкото отгоре – ги захранват с положителни емоции.

 

Играчки с цел

Образователните играчки са цел. Всяка една от тях развива определена цел. Например, пъзелите развиват логическото мислене, но и търпението. При играчките, които се нанизват – сръчност. При конструкторите и други от подобен тип – въображение и креативност.

Детето се чувства значимо

Тези играчки помагат на детето да осъзнае своята ценност. То се чувства полезно и значимо, защото прави неща, които удовлетворят първо него, а след това и родителите му. Образователните играчки по метода на Монтесори правят точно това. От малко се учи да се труди и старае, а когато постигне добри резултати – това се оценява.

Безспорно играчките по този метод наистина са полезни и иновативни. Те ще развият в детето ключови умения по лесен и достъпен начин. Ще го направят уверено в себе си, но също така и съобразително, разсъждаващо и способно. Ако се чудите какви играчки да изберете, то можете винаги да се обърнете към нас за съвет и помощ в избора.