prodajba-na-plodni-dravcheta-v-krushare-sliven-3383-2

Как се отглеждат плодни дръвчета?

Ако сте решили да засадите овощни дръвчета и ви е за първи път, добре е да се поинтересувате за повече подробности от избрания от вас разсадник, който продава растения и семена. Хората, които работят там могат да бъдат ценен източник на информация за сортовете, които растат добре на местно ниво и от какво се нуждаят овощките, за да се развиват успешно.

Приберете цялата реколта, когато дървото е в беритбена зрялост

След като дървото ви е готово да приберете продукцията, уверете се, че до края на сезона сте прибрали всички плодове от тази година. Не оставяйте плодовете да висят, тъй като това може да доведе до проблеми със здравето на дървото по-късно под формата на вредители или болести. Ако се грижите добре за дървото си, то ще осигури чудесни плодове за години напред.

Изберете подходящи подложки

Когато избирате дърво, най-важно е да погледнете внимателно неговите специфични характеристики. Дърветата обикновено се продават с “оголен корен”, което означава, че корените са изложени на всякакви въздействия, а младото дърво е с височина от един до два метра. Добре е, също така, да търсите плодово дърво с оптимален растеж

Определете централен клон, който да бъде лидер

Един среден клон следва да бъде очевидният “лидер”, който води растежа нагоре. Дърво без ясен лидер ще изисква по-често подрязване, за да запази формата си и да бъде в равновесие.

Добре балансирани клони

Когато дървото започне да произвежда плодове за първи път, може да искате да подкрепите клонове, които имат много плодове върху тях, за да не се прекършат. В ранните стадии на растежа на дърветата корените, стъблото и клоните може да не са се развили до такава степен, че да могат да поддържат теглото на плодовете, които произвеждат. Старайте се да създадете формата на свещник, когато подрязвате клоните на вашите овощки. Добре е те да се простират равномерно във всички посоки. Този хармоничен и симетричен растеж поддържа дървото балансирано и правилно растящо, като същевеменно увеличава добива на плодове.

Източник: НОВИНИ DDROM