shyness in bed

Как да преодолеем сексуалното си безпокойство?

За много жени и мъже удоволствието от секса е засенчено от страх и безпокойство за сексуалното им представяне пред партньора. Има много различни причини, които ни карат да се чувстваме неестествени, когато сме с партньорите си. Обикновено е по-сложен проблем, свързан със самочувствието на човек, предишен опит и някакъв дискомфорт, който чувствате, когато сте с партньора си.

Безпокойство от негативното отношение към нашето тяло

Правите ли сакс само на тъмно? Много мъже и особено жени се чувстват засрамени да се покажат голи пред техния партньор. Негативното отношение към вашето тяло само може да направи сексуалния ви живот по-малко приятен. Вие може да си мислите, че вашето тяло не е толкова хубаво, като тези в списанията и филмите и като резулатат да се сравявате с някакъв идеал по време на секс. Това е сериозна пречка за по-добър сексуален живот. Когато партньорите споделят интимността те трябва да бъдат отворени един към друг.

Първата стъпка за преодоляване на срама, свързан с негативно отношение към вашето тяло е да промените начина, по който мислите за вашето тяло. Трябва да разберете, че има жени във всикчи форми и размери и затова вашето тяло е много индивидуално. Може да водите здравословен начин на живот, упражнения например, но най-важно е да влезете в съответствие с вашето тяло.

Безпокойство от предишен опит

Неприятно преживяване в миналото може да добави към вашия настоящ сексуален живот тревожност, което ви прави по-малко уверени в себе си и повече пасивни. Може предишният ви партньор да е бил прекалено критичен към вашето сексуално представяне и  това е достатъчно, за да се затворите за сегашния си партньор. Липсата на сексуален опит също е причина да се чувствате доста неловко в леглото с вашия партньор.

Говорете с вашия партньор за страховете си и споделете емоциите си, за да може той/ тя да разберат какво ви кара да се чувствате неудобно. Може би имате нужда да създадете по-интимна връзка и искате да имате повече доверие на партньора си. Вашият партньор може да ви помогне да преодолеете тази несигурност, ако той или тя са запознати с вашите проблеми. Ако не успеете да намерите общ език и вашият пратньор игнорира проблемът, трябва добре да помислите преди да споделите леглото с нея/ него.

Безпокойство от вашия партньор

Може да мислите, че вашият партньор е много опитен и се опасявате, че той или тя ще бъдат разочаровани от вашето представяне в леглото. Или това може да е един от случаите, в който сексуалните предпочитания на вашия партньор не съвпадат с вашите. Например, той може да предпочита вие да бъдете доминиращата фигура в леглото, докато той получи удоволствие, а вие точно обратното.

Ако страхът ви е породен от липса на опит, най-лесният начин е да питате партньора си как да му доставите удоволстве, като ви напътства по време на секса с думи и действия. Трудно е да се справите с различни сексуални предпочитания, но е още по-трудно да намерите двама партньори, които имат абсолютно еднакви сексуални вкусове. Много по-важно е да намерите компромис, отколкото да се чувствате неловко и неудобно в леглото. В повечето ситуации е по-добре да разговаряте с партньора си и да му обясните защо харесвате или нехаресвате някой неща в леглото. След дискутирането може вие да промените възгледите си за някои от практиките или да намерите компромис.

Ако ви е трудно да започнете да говорите по темата, можете да използвате някой наръчник за секс или да разглеждате заедно интернет сайт със секс стати. Идеите, които ще намерите и двамата ще ви подтикнат към следващата стъпка.

One thought on “Как да преодолеем сексуалното си безпокойство?

  1. Ако имате неангажираща връзка с някой не виждам защо бихте се безпокоили. Ако обаче се пртеснявате че партньора ще ви изостави заради секса ще ви кажа само едно. И мъжете и жените усещат инстинктивно от какво има нужда партньора и колкото по дълго сте заедно толкова повече се нагаждате един към друг и то НЕСЪЗНАТЕЛНО. Така че – УСПОКОЙТЕ СЕ. Няколко месеца са достатъчни за да е добър секса, и то ако сте започнали от нулата, така да се каже. :)

Comments are closed.