2

Какво представляват хидроизолационните мембрани?

В тази статия ще разгледаме и ще се спрем на какво представлява хидроизолационната мембрана и как се използват?

Хидроизолационната мембрана е тънък слой водоустойчив материал, нанесен върху фиксирана повърхност. Тъй като този слой е непрекъснат, той предотвратява преминаването на вода през него. Хидроизолационните мембрани могат да бъдат положени по различни начини.

Например, хидроизолационната мембрана може да се постави под плочки и над конструктивната плоча на равна тераса. По този начин водата не достига до конструктивната плоча.

Освен това върху пълнежния материал полагаме мембраната и плочките, които трябва да бъдат наклонени под лек ъгъл, за да се гарантира, че водата тече в дренажите и шахтите.

Водата обаче не трябва да се натрупва върху плочките под формата на локви. Ако над плочките се появят локви, водата в крайна сметка ще проникне в плочата с течение на времето. Ето защо е важно да се уверите, че няма да се образуват водни локви.

От какво се състои хидроизолационната мембрана

Хидроизолационната мембрана се състои от тънки листове водоустойчив материал. Повечето от тези листове са с дебелина между 2 и 4 мм. Обикновено има два вида мембрани:

Течно нанесени мембрани

Листови мембрани

Хидроизолационната мембрана трябва да бъде гъвкава, здрава, еластична и устойчива на разкъсване. Мембрана с тези свойства може да се разтяга и да покрива пукнатини. Тези свойства също позволяват на мембраната да се движи със строителната конструкция.

Освен това мембраната трябва да е устойчива на UV лъчи за защита срещу слънчевите лъчи. Не на последно място, гъвкавата мембрана може да приеме формата на повърхността, върху която е положена.

Хидроизолационни мембрани на листова основа

Както подсказва името, тези мембрани съществуват под формата на ролки. Те се развиват и се поставят върху всякакви повърхности. Битумната хидроизолационна мембрана е най-добрата обикновена листова мембрана. Може да се закрепи към твърда повърхност с помощта на горещо лепило на основата на катран.

Лепило на базата на катран също се използва за създаване на фуги в рамките на съседни мембрани. Водоустойчива фуга се образува чрез припокриване на тези листове с около 100 mm или 4 инча. Може да се използва пистолет за горещ въздух за свързване на някои мембрани, като се разтопят и след това се поставят върху предварително положените листове.

Фугите между листовете (изработени от този тип мембрана) трябва да са идеални, за да няма течове.

Композитните и PVC мембраните са други видове листови мембрани. Композитните мембрани се състоят от тъканна основа, за да осигурят превъзходна здравина и устойчивост срещу износване и разкъсване. Също така, химическото покритие на тъканта предлага подобрена устойчивост срещу износване и разкъсване.

Тези мембрани имат постоянно качество, тъй като се произвеждат във фабрики (с изключение на ставите).

Течно нанесени хидроизолационни мембрани

Тези мембрани са в течна форма, която се изчетква или напръсква върху повърхността. След това течността се оставя да се втвърди, така че да може да се осъществи развитието на безшевна и безшевна мембрана. Лесен начин за увеличаване на дебелината на мембраната е добавянето на повече химическа течност.

 

Тъй като процедурата за кандидатстване е бърза, изпълнителите се опитват да завършат работата за един ден, за да избегнат студени фуги. Въпреки това, ако площта, която трябва да се покрие, е голяма, процедурата може да бъде завършена за няколко дни. Инсталирането на нов мембранен слой върху предишния може да помогне за избягване на студени фуги. Следователно химикалът ще се прикрепи към себе си.

 

Тъй като тези мембрани нямат фуги, те са по-добри от листовите мембрани. Приложението им обаче изисква по-значителен опит, за да се получи точната дебелина. Ако мембраната е твърде тънка, тя може лесно да се спука. Мембраната трябва да прилепне здраво към повърхността.

 

Ако има нужда от нанасяне на бетонен слой върху него, текстурата на мембраната трябва да бъде направена грапава чрез процес, наречен пясъчно разпръскване. Разпръскването с пясък включва изливане на тънък слой пясък върху мембраната. Ако пясъкът все още е мокър или все още не е втвърден, той ще залепне за мембраната. В резултат на това пясъкът представлява идеалната грапава повърхност за конкретно приложение на бетон.

Свойства на хидроизолационните мембрани

Можете да изберете правилната мембрана, като проверите наличието на следните характеристики:

UV стабилност

В случай на прекомерно или продължително излагане на слънце, мембраната трябва да е устойчива на UV лъчи. В резултат на това UV стабилността помага да се предотврати влошаването на мембраната в резултат на излагане на слънце.

Удължение

Удължението (изразено като процент) показва колко ще се разтегне материалът.

Например, 150 процента удължение предполага, че мембраната ще се разтегне един и половина пъти от първоначалната си дължина (при издърпване).

Голямо удължение е необходимо, когато движението е значително. Например, той е от съществено значение за сгради, направени от стомана – гъвкав материал. По същия начин, високите сгради също се движат значително.

 

Дишане

Правилната хидроизолация има значителен недостатък. Ако водата успее да проникне в мембраната, тя ще бъде уловена и няма да може да излезе. Дишащите мембрани могат да разрешат този проблем.

Дишащите мембрани освобождават уловената вода като пара. Следователно най-добрата мембрана е не само водоустойчива, но също така трябва да пропуска водните пари. С дишащите мембрани няма риск от натрупване на вода.

Устойчивост на разкъсване

Въпреки че много мембрани имат отлично удължение, те са уязвими на разкъсване.

За да получите представа за устойчивостта на разкъсване, вземете мембраната в ръката си и я разтегнете. Висококачествените мембрани няма да се разкъсат, въпреки прилагането на относително голяма сила.

Устойчивост на абразия

Устойчивостта на абразия се отнася до способността на мембраната да устои на износване и разкъсване. Абразията се получава по време на строителния период. Това може да се случи поради работници, които минават по мембраната, стържат твърди предмети, изпускат предмети върху нея. Доверете се на нашият екип от майстори за ремонт на покриви в София.  Ако една мембрана е мека с ниска устойчивост на абразия, има вероятност да се повреди лесно.

 

Химическа стабилност

Мембраната трябва да бъде химически инертна към околната среда, особено когато е изложена на дъждовна вода и почва.