Избираме размери на килими

Изборът на килимите за стаите е работа, изискваща внимателен подход. Да намерете къде може да си купите евтини и подходящи текстилни изделия не е лека задача.

Важно е покритието хармонично да се съчетае с другите детайли на интериора.

Неправилно избраното изделие влошава впечатлението от пространството, а правилно подбраните скриват недостатъците, получени при оформяне на стаята.

Преди да се закупят килимите, трябва да се отчита материала, цвета, формата – всеки елемент може да бъде решаващ.

Размерът е един от важните критерии при избор на подовата постелка.

При определяне на необходимия размер, трябва да се изхожда от общата площ на стаята, където предполагате да го ползвате.

При това има значение каква част от площта ще се покрива. Обикновено от всяка стена се оставя разстояние около 25 см.

Според размерът се разделят на три категории:

1. Малки килими – тяхната площ е по-малка от 3 кв. м. На пръв поглед към тях проявяват интерес собствениците на малки жилища, където площта на стаите е не повече от 12 – 14 кв. м.
Използват се и за определяне различните зони в стаята. Могат да се постелят около леглото, пред камината или на мястото за отдих.

2. Среден размер – площта им е около от 3 – 6 кв. м. Използва се за оформяне на зони за отдих, а така също с тяхна помощ се разделя многофункционална стая. Освен това повърхностите на средните размери акцентират вниманието на определени детайли на декора.

3. Текстилните покрития, площта на които надвишават 6 кв. м. са големи. Те намират приложение в големи зали, гостни и заемат централна част.
Не трябва да се забравя, че големите размери на килимите умаляват пространството. В индивидуалния интериор големите изделия внасят сянка в ярките детайли. В такива случаи се предпочитат едноцветни модели и меки тонове.

Когато се избират изделия, освен размера на стаята трябва да се има предвид и каква част от нея ще се покрива. Например, в столовата е необходимо да се покрива най-малко над 50 см около масата, така че всички столове да се разположат върху постелката.

Интернет магазините предлагат богат асортимент от килими с различни модели, форми и цветове, подходящи за всяка стая и за всеки интериор.