„Златният секс”

gs.jpgВълнуващият сексуален живот не е привилегия само за младите, а и за хората от така наречената „златна” възраст, прехвърлили 50-те години. На тази възраст преобладаващата част както от мъжете, така и от жените запазват не само сексуалните си желания, но и своите способности за  удовлетворяващи еротични преживявания.


Наистина с годините мъжете все по-бавно се възбуждат, ерекцията не винаги е така продължителна и интензивна, но това не е непреодолима пречка за запазване на нормалната сексуална активност. В замяна на изгубеното по-възрастните мераклии с изненада могат да открият, че изпразването, което на млади години винаги е настъпвало неприятно бързо, с възрастта все по-лесно може да се отлага и така винаги да се гарантира удоволствието и на партньорката  без непременно да се разчита на повторното сношение.

Оказва се, че времето не само отнема, но и прибавя неща, които могат да обогатят сексуалните преживявания. Така например, младите са по-склонни да фокусират цялото си внимание при интимната близост върху гениталните усещания и преживяването на кулминационния момент /оргазма/. Двойките с опит разширяват ерогенната си чувствителност върху цялото тяло и могат много повече да се наслаждават на взаимните си ласки и усещането за психична близост.

С напредване на възрастта гениталният контакт /сношението/ престава да бъде единствената възможност за сексуално общуване. Хората откриват колко прави са французите като казват, че мъжът има дванадесет полови органа: десет пръста, език и член. Даже и членът вече да не е в най-добрата си форма, пръстите и езикът продължават да бъдат достатъчно послушни и деликатни посредници в стремежа към взаимното удоволствие.

Не на последно място сред аргументите в полза на секса през третата възраст е обстоятелството, че съпрузите, които съумяват да запазят и подържат сексуалните си отношения до дълбока старост обикновено се радват на по-добро психично и физическо здраве. Те се преборват по-добре с изпитанията на ежедневието и са по-устойчиви спрямо предизвикателствата на възрастта.