Доза оптимизъм

Депресията нахлува в душата, както идва и грипът с първи симптоми. Подобно на хремата и кашлицата в мислите ни се настаняват тревогите, страховете, умората, гневът, безсънието. Това е моментът да се вземат мерки и да се ликвидира проблемът в зародиш. Ето и моите илачи, доказани в практиката. Ще се опитам да предложа универсални методи, като съм напълно наясно, че всеки случай е индивидуален.

Ако става въпрос за обикновена преумора, то е видно, че почивката ще помогне. Повече сън, приятно четиво, интересен филм, вечеря на свещи, малко романтика, тиха музика и един добър масаж. Не подценявайте ефекта на спа процедурите. Дори да не можете да си го позволите, поради липса на време или пари, една дълга вана с етерични масла и разтривка на стъпалата от любимия са напълно достатъчни.

При разбито сърце се налага да се вади тежката артилерия. Като начало бързо съвещание с най-добрите приятелки. Няма по добро средство от това да си изплачеш душата пред близък човек. Така ще погледнеш с други очи на ситуацията, ще получиш подкрепа и няма да си сам/а. Понеже това да те зарежат е супер як удар по егото ти, наложително е отново да се почувстваш харесвана. Просто излез и се опитай да се забавляваш, танцувай, флиртувай. Често в такива моменти срещаш наистина добронамерени хора, дори истинския мъж. Промяна на прическата и шопинг терапията също са препоръчителни. Всяко зло за добро. Когато човек губи, не знае какво печели. Истината е, че времето лекува и не след дълго ще се чудиш защо си изживяла толково тежко раздялата. Но понеже мъката може да продължи месеци наред е добре да се измисли дългосрочна програма. Важен е сезонът. Ако е зима се стягай за ски,сноуборд и кънки на лед. Ако е топло, значи е време за плуване, сърф, екскурзии, лятно кино и какво ли още не. Дори и да не си пробвала, сега е моментът да направиш всичко,което не си правила до сега. Разходките в природата и спортът са задължителни. Те ще ти донесът успокоение, удоволствие и разнообразие. И все пак народът е казал: ”Клин, клин избива”, така че наоколо е пълно с мъже, просто протегни ръка.

За проблеми в работата ще ви разкажа другия път, а сега една истинска случка.

Една от най добрити ми психо терапии беше един лов на зайци. Бяха ме ядосали в работата и загубих голяма сума пари точно преди Коледа. Нямах настроение, но ми предложиха да тръгна с ловната дружинка. Подобно на Джим Кери в “Навитакът” и аз не отказвам. Понеже нямах пушка и разрешително, изпълнявах ролята на викач. Ходех в полето и виках с пълна сила, за да подплаша зайците и ловците да ги застрелят. Слушах ловни истории, които винаги са забавни и звучат, като легенди, общувах с непознати хора. Един заек изкочи току пред краката ми и тръгнах да го гоня, но къде ти. После улучиха един от групата в крака със сачма и добре, че с нас имаше хирург, който оказа първа помощ. Вече се мръкваше, когато си тръгнахме. Поканиха ни на гости, а там скоро бяха заколили прасето и ни чакаха. Бяхме напълно изтощени, но освободени. Уловът беше добър, настроението също. Камината пращеше, месото цвърчеше, а чарвеното вино плуваше по вените. С виковете бях изкарала целия гняв от себе си. Между другото ефектът е същият и ако си на мач. Защо мислите,че мажете обичат да гледат футбол?

Благодарим, за предоставената статия на Яна Вълкова – гост-автор в списанието за мъжа и жената – Тя и Той

One thought on “Доза оптимизъм

  1. 6to za psiho terapia e ubivaneto na jivotni,bih se natovarila pove4e ot kolkoto da se raztovarq,nadqvam se ,4e na vazpitavate decata si taka,golqm primer nqma 6to!!!!

Comments are closed.