Децата на разведени родители

Вече почти за всички е ясно, че повече от една трета от семействата се разпадат преди децата да са порастнали. Това показва, че разводът не е някакво изключение и времето в което съпрузите “съжителстваха” само заради доброто на детето или заради мнението на околните отмина отдавна. Този катаклизъм под името “Развод” е признак за зрялост и осъзнатост от страна на родителите и не е причина за обвинения и срам. Лошото, обаче е, че никой не осъзнава колко е голям стеса за децата в такава ситуация.

“МАМО, ЗАЩО ЩЕ ЖИВЕЕМ БЕЗ ТАТКО?”
Това е един от милионите въпроси които се въртят в главата на детето. Разбира се, че е по-добре мама и татко да се разделят вместо да се карат, но начина по който ще се обясниза раздялата трябва да е много деликатен. За съжаление повечето родители използват децата си за да наранят бившия. Начините са много и понякога самите възрастни не могат да осъзнаят какво причиняват на детето с постоянните кавги и спорове. То е объркано и уплашено. За него няма стабилна и сигурна среда. Чувствата, които би могло да изпитва са гняв, вина, тъга и много други. Успехът в училище понякога намалява, съня става неспокоен, а понякога дори липсва. Един от начините, с които тази нестабилност може да се сведе до минимум е да се обясни, че никой от родителите не е добрият или лошият. Най-важното нещо в такъв момент е детето да е сигурно, че ще вижда и двамата родители редовно. За негово добро е припирните да се избягват. Ако родителите са справедливи и лоялни един към друг и детето ще бъде спокойно. Всеки може да запази обичта и уважението на детето си, ако никога не го кара да взема страна.
Много е грешно да се критикува другия родител в негово присъствие!Именно тези неща го озлобяват и объркват. И ако все пак е невъзможно да се стигне до споразумение между родителите, ако те нямат способността да установят приемливи отношения, то тогава трябва да се потърси помощта на специалист. В случея това е детски психиатър, който ще помогне да се вземе най-правилното решение.

“МАМА И ТАТКО ИМАТ НОВИ ПАРТНЬОРИ”
Другия “ужас”, който понякога се налага на децата да изживеят е родителите да имат нови половинки в живота. Разбираемо е, че всеки трябва да намери своя спътник, но в такава ситуация родителите трябва да са изключително внимателни. Този стрес, че някой ще замести единият или другият родител може да подлуди детето. Често, след развода, децата си мечтаят, че мама и татко ще се съберат отново. Правилното в случея е искрено и адекватно да се обясни на детето, че това няма да се случи. Вниманието, интересът, нежността и ЧЕСТНОСТТА неминуемо повишават доверието и укрепват връзката родител-дете. Когато всичко бъде изяснено и когато детето има достатъчно вяра в родителите си, вече може много тактично да бъде запознато с новия партньор. Съвсем нормално е в началото то да отхвърля тази връзка, но с търпение, вежливост и много изразена обич, детето ще разбере, че това е най-правилното за родителите му.

Благодарим, за предоставената статия на Жени Бончева, гост-автор в списанието за мъжа и жената – Тя и Той.