Вярно ли е, че мъжете са от Марс, а жените от Венера?

Много често се говори за разликата в езиците между двата пола. Безспорно, основания за ентусиазираните и продължителни дискусии относно начина на изразяване, логиката и поведението при мъжете и жените има, но дали всичко е свързано с пола?
Установено е, че както при дамите, така и при силните половинки има 5 основни езика, чрез които може да бъде изразена любовта. А ето и кои са те:
 1. Утвърждаващи думи
Например “Харесвам твоите огромни ръце”, “Ти беше най-красивото момиче там”, “Благодаря ти, че си толкова търпелив с децата”, “Толкова си забавен”, “Наистина оценявам твоите усилия”.
Може да си мислите, че е твърде просто, но думите могат да вдъхновяват хората и любовта се запазва жива чрез една основна хуманна нужда – оценяването.   Искрените комплименти също помагат да се фокусирате върху най-добрите страни на партньора си, вместо да мислите върху слабите му места.  Най-подходящият начин да се уверите, че някой ще повтори едно добро действие, е да го оцените положително.  “Хванете” го да прави нещо добро и му обърнете голямо внимание. Имайте предвид, че партньорът ви ще забележи, ако го правите с цел манипулиране. Не забравяйте да го уверявате постоянно в качествата му, като утвърждаващите думи отговарят на действията му. Ако това не ви идва лесно отвътре, започнете с малките неща и гледайте какъв ще бъде ефектът.
Да ремонтираш нечия кола, да зашиеш скъсано копче, да оправиш компютъра, да помогнеш с домакинската работа – за някои хора това са незначителни дейности.  За други, точно горните примери представляват невероятно силен начин, чрез който биха се почувствали забелязани и приети от своята половинка.
2. Качествено време
Това означава не просто да бъдете заедно, не да гледате телевизия, нито да работите. Просто се отпуснете и поговорете, фокусирайки се един върху друг. Много заети хора забравят колко е важно да отделят качествено време и с годините губят романтиката и близостта си. Качественото време трябва да включва забавни дейности, активно слушане и съпричастност.
3. Подаръци
За някои хора подаръците са доказателство, че ги обичате и мислите за тях. Не е необходимо да купувате перли или БМВ-та! Ако нямате големи възможности, опитайте се да напишете картичка или да купите букет с цветя. Емоционалното значение на подаръка не е в цената, а в това, което казва  (Жокер: Не й подарявайте кантар за банята). Практичните подаръци (например прахосмукачка) не докосват сърцето така, както интимните подаръци (прекрасно бельо или бутилка специално вино), забавните подаръци или нещо, свързано с хобито на партньора ти.
4. Действия на отдаденост
Някои хора оценяват много повече едно обикновено домашно сготвено ядене, отколкото вечеря в петзвезден ресторант.
5. Физически допир
Всеки знае, че бебетата, които са прегръщани много, развиват по-здравословни емоции. А възрастните? Някои хора се чувстват по-обичани, когато ги докосват, когато се сгушват уютно на дивана и, разбира се, по време на секс, който говори сам по себе си.
Най-просто казано, целта на тези езици е да запази пълен “любовният резервоар”, емоционалната нужда на всеки човек, така че любовта във връзката да не изчезне.
Фактът, че всеки партньор може да има различен първичен език, създава объркване. Какво можеш да направиш?
1.      Разбери кой е твоят език на любовта. Кое те кара да се чувстваш най-много обичана? Коя категория е най-подходяща за теб? А отговорът на твоя партньор какъв ще бъде?
2.      Научи се да говориш на партньора си на неговия любовен език. Дори в началото да изглежда малко фалшиво и несръчно, усилието ти ще бъде оценено.
3.      Поискай това, от което имаш нужда. Не очаквай от него да чете мисли. И не питай с критика, а с позитивно очакване от него.
4.      Осъзнай, че ако ти и партньорът ти имате пълни “любовни резервоари”, конфликтът може да бъде по-малко застрашаващ за връзката ви.
Е, не е необходимо да сте полиглоти по рождение, за да говорите езика на любовта, който говори вашия партньор. Поддържайте тръпката и живеца във връзката си като ежедневно проявявате креативност във взаимоотношенията си и се наслаждавайте на всеки миг, в компанията на любимия!

Благодарим, за предоставената статия на Лилия Чакърова, гост-автор в списанието за мъжа и жената – Тя и Той