Въпроси и отговори за хипертонията

Въпроси и отговори за хипертонията

Хипертонията, известна още като високо кръвно налягане, е състояние, при което кръвоносните съдове са постоянно под налягане. Съдовете пренасят кръв от сърцето до всички останали части на тялото. При всяко свиване сърцето изпомпва кръв в съдовете. Кръвното налягане се създава от силата на кръвта, изпомпвана от сърцето към стените на кръвоносните съдове (артериите). Колкото по-високо е налягането, толкова по-трудно е сърцето да изпомпва кръв.

  1. Какво е високо кръвно налягане (хипертония)?

Нормалното кръвно налягане при възрастни се определя като кръвно налягане от 120 mm Hg 1 по време на сърдечна контракция (систолично) и кръвно налягане от 80 mm Hg по време на релаксация (диастолно). Кръвното налягане се счита за повишено или високо, ако систоличното кръвно налягане е равно или по-голямо от 140 mm Hg и / или диастолното кръвно налягане е равно или по-голямо от 90 mm Hg.

Повечето хора с хипертония не показват никакви симптоми, поради което тя се нарича „тихият убиец“. Хипертонията понякога причинява симптоми като главоболие, задух, световъртеж, болка в гърдите, сърцебиене и кървене от носа, но това не винаги се случва.

  1. Защо високото кръвно налягане е опасно?

Колкото по-високо е кръвното налягане, толкова по-висок е рискът от увреждане на сърцето или кръвоносните съдове на основните органи като мозъка или бъбреците. Хипертонията е най-важната предотвратима причина за сърдечни заболявания и инсулт в световен мащаб.

Неконтролираната хипертония може да доведе до инфаркт, разширяване на сърцето и в крайна сметка сърдечна недостатъчност. Кръвоносните съдове могат да развият разширения (аневризми) и слаби места, където съдовете са по-склонни да се запушат и да се спукат. Налягането в кръвоносните съдове може да доведе до мозъчен кръвоизлив и инсулт. Хипертонията може също да доведе до бъбречна недостатъчност, слепота и когнитивно увреждане.

Ефектите върху здравето на хипертонията могат да се влошат от други фактори, които увеличават вероятността от инфаркт, инсулт и бъбречна недостатъчност. Тези фактори включват употребата на тютюн, нездравословна диета, използване на алкохол в големи количества, физическо бездействие и постоянен стрес, както и затлъстяване, висок холестерол и диабет.

  1. Колко широко разпространено е високото кръвно налягане?

Поне всеки пети възрастен в световен мащаб има високо кръвно налягане. То е причината на почти половината от всички смъртни случаи от инсулт и сърдечни заболявания. Усложненията на хипертонията са причина за 9,4 милиона годишни смъртни случая по целия свят.

В почти всички страни с високи доходи широко разпространената диагностика и лечението с умерени разходи за медикаменти драстично намаляват дела на хората с високо кръвно налягане и средното кръвно налягане сред общото население. Това допринесе за намаляване на смъртността от сърдечни заболявания. Например, разпространението на високото кръвно налягане в региона на СЗО в Америка е 18% през 2014 г., в сравнение с 31% през 1980 г.

И обратно, страните с ниски доходи имат най-висок процент на разпространение на високо кръвно налягане. Смята се, че над 30% от възрастните в много страни от Африканския регион на СЗО имат високо кръвно налягане и този дял нараства. Освен това средните нива на кръвното налягане в този регион са доста над средните за света.

Много хора с хипертония в развиващите се страни не знаят за заболяването си и нямат достъп до лечение, което може да помогне да се контролира кръвното им налягане и значително да се намали рискът от смърт и инвалидност от сърдечни заболявания и инсулт. Откриването, лечението и контролът на хипертонията са важен приоритет за общественото здраве в световен мащаб.

При проблеми с високо кръвно налягане доверете се на билковите капки Cardizol.