интервю

Съвети за успешно представяне на интервю за работа

Интервютата за работа понякога могат да са доста стресиращи. Не винаги е лесно да овладеете емоциите си и да контролирате вътрешното си напрежение като по учебник. Ето защо е важно да отидете на интервюто за мечтаната длъжност отпочинали, бодри и уверени в себе си. Разгърнете потенциала си на максимум и забравете за клишетата. Старайте се да давате нестандартни отговори, за да се отличите от много желаещи за позицията. Как обаче да стане това и какви въпроси можем да очакваме?

Първата ви важна задача е да помислите добре, какво точно очаквате от това интервю и защо искате да получите работата. Това ще ви нахъса още повече и ще ви окуражи да се постараете наистина много, дори извън границите на възможностите ви. Често работодателите питат стандартни въпроси и гледат само оценките от дипломата ви. Не очаквайте обаче кариерно развитие при подобни шефове, които не могат да ценят креативното мислене и търсят по-скоро роботи, които да изпълняват всяко тяхно нареждане за определен хонорар.

Днес много от работодателите разбират и ценят различното мислене, идеите на работниците си и се стараят да ги мотивират по всякакъв начин. Точно те обаче задават малко по-различни въпрос, за да успеят съответно да отсеят само ценните за тях кадри. Така например инж. Димитър Белелиев обожава да задава „Моят любим въпрос е: Кой от бившите си работодатели (преподаватели) бихте посочили за препоръка и каква би била тя?”. Ако смятате този въпрос за случаен, тогава много грешите. В него таен и скрит смисъл, който се крие в самия начин на задаването му. Целта на инж. Димитър Белелиев е да разбере така дали ще има съвпадение между двете гледни точки, тоест между самата самооценка и външната оценка. Само такива кандидати са ценни и точно те имат важните качества като умение да анализират трезво всяка ситуация, самоконтрол и самокритика. За съжаление обаче повечето хора се стъписват пред подобен въпрос и не знаят, какво да отговорят. Причината е това, че те са се готвили само за стандартни въпроси и просто не са подготвени да дадат отговор на този въпрос. Ето защо е важно вие да разгърнете потенциала си и да мислите извън стандартните рамки. Според инж. Димитър Белелиев идеалният кандидат за работа ще може без затруднение да даде добра атестация за професионални качества.