Оптимални средства за отпушване на канали

Понякога проблема със запушването се явява и по водопроводните тръби. Налягането е намаляло значително и вие се опитвате да разберете, в какво се състои работата.

На първо място трябва да знаете в кои места най-често се случват запушвания:

– вентил или кран – това касае не толкова смесителя, а вентила на входа на тръбата към жилището, ако има такава;
– филтри – към това понятие се отнасят всички цедки, намиращи се по пътя на водата. Например, филтъра в началото на тръбата и в края, или филтъра за грубо почистване, намиращ се на входа на тръбата в помещението;
– водомери;
– вътрешността на тръбите – в резултат на износването на тръбите в годините на ползване, в тях се наслагват шлака и утайки от примесите във водата. При голямо количество от такива отлагания може да се затрудни преминаването на водата.

Всичко това налага отпушване на каналите и почистване на тръбопровода.

При запушване на филтъра на смесителя, проблема с отпушване на каналите се решава лесно. Разглобява се тялото, където е разположен филтъра, внимателно се изважда самата цедка и добре се промива с вода. После цялата конструкция се връща на мястото и налягането на водата трябва да се възстанови.

Ако след почистване филтъра на смесителя налягането на водата не се променя, то трябва да се проври филтъра на водната тръба в жилището (това се отнася за големите жилищни сгради).

Този филтър е предназначен да задържа големите замърсяващи частици от общия водопровод. Ясно е, че след време тези частици ще запушат филтъра.

За отпушване на каналите и възстановяване на нормалното налягане по водопровода много често е достатъчно да се демонтира този филтър, да се разглоби, почисти и промие, както другите филтри.

Добре е този филтър да се замени с нов, защото с времето на ползване се износва. Специалистите препоръчват да се ползват филтри с фина мрежа.

Напълно е възможно причина за слабата вода да са тръбите, в които има отлагания. Отпушване на канали и тръби се налага най-често в старите сгради, където водопроводите са изградени от чугунени тръби.

При използване на пластмасови тръби за водопроводната система практически това не може да се получи. Няма да се налага това сложно мероприятие – отпушване на каналите.