dalgov-zaem

Ограничение на заема

dalgov-zaem   Всички имаме случайни ситуации, поради които не можем да изплатим дълговете си навреме. Късно погасяване на вноски по парични заеми, забравяйки да платите за кредитна карта – това са само част от „греховете“ на клиентите. Но какво да направя, когато задължението нарасне до голяма сума? Чудите ли се дали изобщо е възможно ограничението на кредита? Как е уреден този закон в сила у нас? Вижте сами!

Обикновено, когато посягаме към паричен заем или друга форма на отговорност, вярваме, че ще успеем да изплатим всички дългове навреме. Онлайн решения, които оценяват колко ще ви струва паричен заем, ще ви помогнат да вземете решение. Калкулаторът на вноските и класирането на офертите прецизно изчисляват цената на ангажимента, така че можете да прецените дали ще можете да платите вноските. Понякога обаче комбинация от много събития води до влошаване на финансовото ви състояние и започвате да търсите алтернативно решение.

Имате ли задължение по сметката си, което не можете да изплатите? Можете да използвате различни решения – опитайте се да удължите датата на плащане, да намалите размера на вноските и да консолидирате заемите. Ами давността на дадено задължение?

Какъв е давностният срок за заема?

Ограничението на банковия заем е ситуация, при която след определен период от време банката вече не може да ви съди, за да върнете дълга си. На теория давността на дадено задължение се състои в това, че банката „забравя“ да принуди погасяването на дълга за даден период и ако отнесе случая до съда, имате право да обжалвате решението, а не да върнете заема, с който имате просрочие.

Възможно ли е ограничението на заема изобщо?

На практика обаче ограничаването на заема е изключително рядко. Всички банки имат усъвършенствани системи за наблюдение на своите кредитополучатели и те никога не пропускат факта, че някой има просрочие с изплащането. Можете да разчитате на давност в контекста на малки задължения, например глоба за пътуване с градски транспорт без билет. Може да се случи така, че при пристигане на официални въпроси вашият случай да пропусне давността за подобни глоби е една година. Така че, ако след този срок от получаването му не получите искане за плащане, не е необходимо да плащате задълженията.