salt

Колко време се стои в солна стая?

Всяка солна стая, която не е направена само за почивка, а и с профилактична и лечебна цел  е снабдена с машина наречена халогенератор. Чрез вентилаторите на тази машина в помещението се вкарва сух аерозол на чиста, медицинска сол, която вие вдишвате.

От солната инхалация извършена по този начин се подобряват различни заболявания като астма, хронични респириторни болести, пневмонии, бронхити, настинки, хреми, алергии, дерматити, стрес, слаба имунна система и др. Това е така, защото солта има естествено антисептично, антимикробно, антимикотично и антибактериално действие.

Престоят в солната стая се определя от няколко неща. Възрастта ви и настройката на халогенератора на съответното помещение.

Машините са настроени фабрично и солта, която излиза от тях също се контролира атоматично, така че няма как да предозирате. Някои машини „пускат“ сол през 5 минути, други – през цялото време, или с намаляващо действие към края на инхалацията.

В този смисъл на въпроса:

 „Колко време се стои в солна стая“

-отговорът е относителен според настройките на апарата й. Затова, когато посещавате солна стая е добре да се съобразите с препоръчаните минути на съответното помещение. Те варират обикновено между 20 и 50 минути. Като често за децата се препоръчва между 20 и 30 минути, а за възрастните между 40 и 50.

Това е напълно достатъчно, защото децата дишат по-бързо и съответно по-бързо си набавят нужното количество сол. Това се случва съвсем неусетно, докато си играят в солта с играчки като на пясъка на морето. Възрастните пък, ако не придружават децата си обикновено четат книга, и така времето им също минава неусетно.

На какво да обърнете внимание, когато посещавате солна стая?

Добре е, ако искате да удължите предстоя си (примерно, ако на детето ви още му се играе) и няма друг резервиран, час след вас да не се пуска още веднъж халогенераторът. Това няма да ви навреди, ако посещавате рядко (примерно 1-2 пъти седмично солна стая), но ако правите няколко последователни сесии е абсолютно ненужно.

Кога да посещавам солна стая?

Не е нужно в момента да сте болни, за да посещавате солна стая. Солта е полезна и само като профилактика, така че спокойно можете дори целогодишно да я посещавате по 1-2 пъти седмично, или да направите 10 последователни посещения след изкарано заболяване, или по време на такова.