Трудно и отговорно – смяна на щрангове

Ако сте решили да направите ремонтните работи сами, то трябва да сте подготвени психически, че смяна на щранговете на канализационната система е трудоемка и отговорна работа.

Много хора си мислят, че да се сменят тръбите самостоятелно е много лесно – изкарваш старите тръби навън и монтираш новите. Това е дълбока заблуда, защото трябва да се знаят много неща, които могат да възникнат в работата, когато се налага смяна на щранговете.

Например, при невнимание вие може да нанесете щети не само на своя апартамент, а и на съседите.

Когато предстои ремонт на която и да е от системите (канализационна, водоснабдяване, отоплителна), трябва преди всичко да решите какъв вид тръби ще ползвате. На пазара за строителни материали можете да откриете голямо разнообразие: чугунени, стоманени, медни, полипропилен, пластмасови.

Повечето собственици предпочитат полипропиленови тръби. Предимствата им са:

– малко тегло, лесно се транспортират и пренасят до съответния етаж;
– лесен монтаж, не изискват специално оборудване за монтирането;
– пропускателна способност – тъй като вътрешната повърхност е гладка, рядко се запушват.

Ако не искате полипропиленови тръби, може да изберете традиционните чугунени. Сега те се правят по нова технология. Вътрешната им повърхност има специално покритие, което понижава степента на съпротивление на движението на водата.

Съвременната чугунена канализация се монтира лесно. Съединяването се прави с помощта на скоби, допълнени от гъвкави уплътнения. Тази система ще ви служи дълги години, а вложенията с времето се отплащат.

Първият етап от работата е планирането и съставянето на схема за бъдещата канализация. Ако смяната на щрангове от чугунени тръби се прави на пластмасови, то предишната схема няма да е еднаква със сегашната. В другия случай новата схема може да повтори старата.

След съставяне на плана е необходимо да се закупят нужните материали: канализационни тръби, гумени уплътнения, фитинги, скоби, компенсатор, колена, разклонения, силикон.

За качествената смяна на щрангове и тръби е необходим и определен набор от инструменти: измервателни инструменти, нивелир, маркер, очила, бормашина.

Работата по смяна на щрангове и тръби започва с демонтаж на старата канализационна система.

Задачата е много сложна, защото в миналото при изграждане на системата е използван циментов разтвор за хермитизация. Това е причина за трудното демонтиране на щранга.

Монтажа на новите тръби не трябва да ви затруднява, ако всичко е направено правилно.