Защо са нужни яхти

Може да се снабдите с яхти по индивидуален проект, но при липса на време да чакате може да направите достоен избор и от съществуващите нови модели. Така вие ще икономисате и време, и пари. В този случай е важно максимално точно да формулирате изискванията, на които трябва да отговаря плавателния съд. Най-вероятно на вас вие нужна яхта, която можете лесно да използвате, без много труд да я поддържате и след известно време лесно да я продадете.

За яхтите трябва да е ясно как и за какво ще се ползват, защото от това зависят техните експлоатационни качества, а съответно и цената. Например, семейна яхта за навигация по вътрешни води обикновено се използва за кратки пътешествия през приятно и спокойно време.

От броя на хората на борда зависи броя на каютите и допълнителните спални места. Ако смятате да каните на плавателния съд гости, препоръчително е да обърнете внимание за възможността за допълнителни спални места. Много често в някои модели е предвидена такава възможност, но ако няма може да ползвате трапезарията.

Всеки вид яхти – ветроходни или моторни, имат своите почитатели заради предимствата и недостатъците на всяка една конструкция. Например, много професионалисти предпочитат ветроходните плавателни съдове и работата не е в това, че са романтици, а защото и покупката им, и наемането им под наем са по-евтини от моторните, които са с повишената устойчивост. По скорост ветроходните плавателни съдове отстъпват на моторните.

Изборът на яхти е отговорна работа. В очакване на желаната покупка излишните вълнения и нетърпението могат да ви насочат към досадна грешка. Необмислената покупка може да ви донесе разочарования. Под действието на емоциите, вие може да не забележите някои недостатъци, които са очевидни при балансиран и разумен подход. Маркетинг трикове и изгодната цена не са аргумент.

Не трябва да се допуска и липса на финансово планиране. Грешка е да се смята, че със закупуването на яхти паричните разходи приключват. Както всяко транспортно средство и те се нуждаят от системни грижи, а това са разходи. Няма как да се разминете с ремонти и технически преглед – това е минимума. Всяко излизане в морето е свързано с техническа подготовка и пълно оборудване. Ще ви бъдат необходими и средства за съхраняване на пристанище.